2019 ∼ FINSKÉ SAUNOVÁNÍ

FAKTA
•  27. 4. – 4. 5. 2019
•  trasa Stockholm Kalo – Alandské ostrovy – Karingsund – Furusund – Stockholm
•  upluli jsme 200 NM
Stále se snažíme objevovat něco jiného a chápat jachtu jako prostředek objevitelských cest. Sever máme rádi, a proto i tento rok nesměla chybět jedna vikingská cesta. Tentokrát jsme vsadili na Švédsko a Finsko a nekonečné množství žulových ostrovů a ostrůvků.
Stockholmská marina nás přivítala domácím chlebem a skvělým servisem, o kterém si na jihu můžete nechat jen zdát. Byli jsme první loď (vypadá to, že každý rok máme nějaké prvenství) v historii mariny, která se rozhodla krosnout Botnický záliv na Alandské ostrovy, které jsou branou do Finska.
Ne, nelze popisovat každý z tisíce ostrovů… Jen můžeme říci, že větší navigační výzvu jsme ještě nezažili. Toto na plachtách kličkovat a sledovat mapu doslova každou minutu, jeee! Po pár dnech jsme se už ale vynořili na otevřeném moři a krosli takový hooodně velký rybník, abychom přistáli na Alandských ostrovech. Překvapení, trochu brzy… Všechny sauny ještě měly zavřeno, otevíraly až o týden později. Nakonec jsme ale jednu přeci jenom našli. Nu což, po lesích jsme chodili a malých městečkách a vesnicích jsme se toulali, ostrovy obeplouvali a potom zase zpět.
Opět jsme okusili navigační výzvu a prokličkovali jsme se nádhernými kanály o šířce několika metrů až do domovské maríny. Severský, trochu lipenský, jenom jeden prosněžený, avšak rozsauněný a prolesněný jachting dokonán!