2016 ∼ EGEJSKÁ NULA

FAKTA
•  21. 5. – 28. 5. 2016
•  trasa Athény – Milos – Paros – Naxos – Mikonos – Kythnos – Athény
•  upluli jsme 297 NM
Řecko byl náš sen, vždycky jsme o něm hovořili od dob, co jsme začali jezdit. Jakože plout po Egejském moři, kolébce evropské civilizace, vidět ty stejné scenérie, které utvářely duši Homérovu a odhodlání Odysseovo? Ano.
ATHÉNY
Bylo by to tuze dlouhé povídání a toto je psaný text, takže rychle. Přímý let do Athén v pátek a noc v metropoli, která má svým espritem blíže k východu než západu. Jsou divoké a podmanivé!
MILOS – NAXOS – MIKONOS
V sobotu jsme vyrazili kolem pevniny, velkolepé kotvení v zátoce pod Poseidonovým chrámem a hned ráno napálení na Milos. Byl to velký sailing, o kterém jsme věděli, že bude velký a šli jsme do něho, protože jsme velký kluci a holky. Vlny kolem 4 – 5 metrů. A fičelo tooo! Životní zážitek.
Z Milosu, kde jsme si půjčili kabriolety, abychom se pocachtali na plážích a podnicích po celém ostrově, jsme zamířili na Paros, potom Naxos a nakonec světový turistický magnet Mikonos.
Poučení číslo jedna: budeme jezdit zejména na ostrovy, které mají v průvodci pár stran, nechceme Karlovy mosty v Egejském moři. Po Mikonosu jsme se už museli vracet a jako předposlední zátoku jsme zvolili totální bombu na Kythosu. Zůstali jsme trochu úžasem opařeni. Je vidět krátce ve videu, kráčí tam Vašek. No a smutek se smrákal a pevnina se blížila. Hup na kotvu pod Poseidonův chrám, hup nahoru na něj, noc a zpět do Athén, kde jsme se ještě den toulali.
Tedy celkem 10 dní, 7 dní na lodi, úctyhodných 331 majlí.
A jaké je druhé poučení? Že předpovědi na Aladinovi jsou modelovány matematicky a nezahrnují vliv egejské brízy…
Nevíte, o čem mluvím? Tak to nejezdíte vůbec, nebo málo na Arts jachtu!
Ego v Egeji (2017) vás již pozoruje mocným okem.