2018 ∼ SKOTSKÉ STŘIKY

FAKTA
•  29. 3. – 9. 4. 2018
•  Oban – Tobermory Iona – Rum – Lochamdy – St. Kilda – Dunvegan – Canna – Oban
•  upluli jsme 410 NM
Skotsko je Chorvatsko severních moří. Členité, kryté, bezpečné, různorodé a skvěle jachtařsky vybavené. Lze tam jezdit bez přehánění celý život a stále budete objevovat nové zátoky, hrady, osady, ostrovy, potoky a lesy.
Skotsko má několik stovek ostrovů a ostruvků, z nichž každý by svou flórou a faunou vydal na dlouhá vyprávění. Tím vás ale vyčerpávat nebudeme. Tedy letem světem plachtou, kudy jsme se vydali. Ze základny v Obamu směr ostrovy Mull – Staffa – Iona – Rum – North Uist – Saint Kilda – Harris – Canna a zpět do Obanu.
MULL – STAFFA – IONA – RUM – NORTH UIST – SAINT KILDA – HARRIS – CANNA
SAINT KILDA
A přeci jenom o jednom ostrově bych se rád lehce rozepsal. O Saint Kildě, která je považována za jachtařský Everest evropských moří. Nachází se za pásem vnějších Hebrid, asi šest hodin plavby odkrytým severním Atlantikem. Problém Kildy spočívá v tom, že se dá na ní zakotvit pouze ve specifickém větru, protože je zcela obnažena síle oceánu. Proč se ale vydat na tak nebezpečné místo? Protože ve svým nízkých travinách ukrývá ševelivou historii, jejíž rozměr a tragédie bere za duši každého člověka. Od doby bronzové tam žilo společenství lidí, o jejichž existenci se vědělo úplně až na konci středověku. Už tehdy představovali temnou záhadu. Odkud přišli? Jak to že vytvořili geneticky udržitelnou společnost? Jak to, že nemají politické zřízení, nýbrž specifický druh demokracie (podobný raným vikingským osadám na Islandu)? Jakým jazykem to mluví? Víte, jak ten příběh skončil? V 19. století Spojené království importovalo na Saint Kildu křesťanství, turisty, peníze a nemoci. Ostrov, spíše velká travnatá skála uprostřed nicoty, přestal žít fascinující příběh lidí z ráje (jak o sobě ostrované hovořili) v roce 1930, kdy posledních 36 na smrt nemocných obyvatel Saint Kildy požádalo o evakuaci.
Saint Kilda je neuvěřitelné místo, o kterém se těžko mluví… A jsme v This is blue velmi hrdi, že už podruhé jsme na ni připluli jako první plachetnice v roce. Snad tak budeme činit každý rok…
Ale zpět k naší cestě. Celkem jsme od pátka ráno do neděle večer, tedy za 10 dnů, upluli 410 majlí. Takové to byly Skotské střiky!